Naast katten vangen we ook regelmatig honden op, vaak zijn het “speciallekes” waarbij de baasjes al een tijdje zoeken naar een opvangplaats en deze niet vinden…Zo kwam vorige week ook Beau bij ons.

Beau is een lieve maar onzekere bordercollie van 1 jaar oud. Er zijn zeker een aantal werkpunten waar we al meteen mee aan de slag gaan maar in de juiste handen is dit zeker een superhond. We gaan hem nog even observeren en nadien mag ook hij op zoek naar een nieuwe thuis.

Het is een harde wereld, achter de schermen worden we vrijwel dagelijks geconfronteerd met achtergelaten dieren, overleden gevonden dieren, zieke katten en kittens die we er op alle mogelijke manieren proberen doortrekken, ook wanneer ze er heel slecht aan toe zijn…

Gisteren kwamen deze kleintjes van 3 maanden bij ons binnen (samen met heel wat wormen en vlooien). Ze zijn absoluut zeker van hetzelfde nest…Het kleinste meisje weegt 360 gram, het gewicht van een kitten van een week of 3…ogen volledig toegeplakt,…ze ziet niet, ruikt niet…we plukten haar zo van de grond op.

Haar zusje is er iets beter aan toe, 530 gram, het gewicht van een kitten van een maand ongeveer…Zij heeft maar 1 oogje dat dicht zit en ettert.

Ze kregen de nodige medicatie en zorgen maar hun toestand is erg zorgwekkend. Kleine lichtpuntjes: het kleinste meisje at vanmorgen een beetje zelf haar mousse met melk, het andere meisje eet haar minikorreltjes en mousse en is al 50 gram aangekomen. Zij komt zelf aandacht vragen en spint.

Grote broer heeft een redelijk normaal gewicht met 1100 gram, ook hij heeft maar 1 oogje dat last heeft. Hij is wel nog bang en onder de indruk.

Ze hadden nog drie broers/zussen maar die zijn verdwenen. Hun mama wordt vandaag door onze dierenarts gesteriliseerd zodat dit haar laatste nestje zal zijn.

Ongeveer twee weken geleden kregen we een oproep betreffende een kater die al 2 dagen in iemands tuin lag en er verdacht stil bleef liggen. De vinders hadden al een oproep geplaatst om de eigenaars te vinden van deze zeer magere kat maar zonder resultaat. Gezien de medische toestand van de kat verergerde (naast zijn apathische houding en het ondergewicht bleek hij ook bloed te plassen) werd hij bij ons binnen gebracht;

Hij werd meteen medisch onderzocht en er werd geen obstructie gevonden dus het bloed plassen kwam vermoedelijk doordat hij erg uitgedroogd was. Antibiotica en ontstekingsremmer zorgden ervoor dat hij snel van zijn medisch probleempje verlost was. Inmiddels is hij ook al heel wat in gewicht bijgekomen. Binnenkort mag hij op controle.

Het trieste verhaal erachter…hij is wel degelijk gechipt maar de chip leidde ons naar een overleden persoon. Volgens omwonenden zou hij buiten gezet geweest zijn bij het leegmaken van de woning Als dit zo is, is dit uiteraard schandalig maar we waren er niet bij en hij kan het ons niet vertellen dus we gaan niet oordelen.

In elk geval, dit ventje -lief naar mens en dier- is veilig nu en als hij nog een klein beetje in gewicht bij komt mag hij op zoek naar een nieuwe thuis.

Gisterenavond kregen we nog een telefoontje uit Erwetegem. Iemand had tijdens de wandeling een kleintje gevonden langs de weg. Geen mama of andere kleintjes te bespeuren en het was erg aan het piepen. Ze namen het dus mee, waarbij het aanhoudend bleef piepen en zoeken om te tutteren.

We zijn eigenlijk volzet maar gezien niemand bereikbaar bleek, werd het toch bij ons binnen gebracht. Het is een klein ventje van net 300 gram. Hij heeft meteen goed gedronken en is op het eerste gezicht gezond. Hij heeft nog heel lang achter zijn mama zitten roepen, hartverscheurend…nu heeft hij een kattenknuffel met hartslag bij zich…maar na quarantaine mag hij aansluiten bij drie andere gezonde papflessertjes.

Het vreemde is dat dit kitten enorm mensgericht is. Heel hard spinnen en knuffelen. Niets van angst of blazen…We zullen het nooit weten hoe hij daar beland is...

Welkom Pixel!

Vandaag kregen we een oproep binnen van een dame die ’s nachts bij het uitlaten van haar hond twee pasgeboren kittens gevonden had. De kleintjes lagen kreunend en piepend in het gras, vlak aan de straatrand…geen mamapoes te bespeuren, ook geen andere kittens.

Dankzij de alerte reactie van de meldster en haar goede zorgen, kwamen de verzwakte kleintjes de nacht door en konden we hen vanmorgen gezond en wel van haar overnemen.

Ze dronken meteen gretig en trappelend aan het speentje. Goed teken. Op het eerste zicht leken ze niet ziek, amper 1 of 2 dagen oud…en dan is de eerste keuze toch altijd om een mamapoes in te schakelen.. Gelukkig moesten we niet ver zoeken…onze lieve mama Minoe was zaterdag bevallen van drie kleintjes en ze vond het gelukkig geen probleem om er twee pleegkindjes bij te nemen.

Het kleinste kitten (133 gram) maakte het wel nog even spannend en maakte nog een extra ritje naar de dierenarts. Er was namelijk duidelijk iets mis met haar achterpootje, het onderste stuk was gekneld geraakt, vermoedelijk door de navelstreng, waardoor het afgestorven was. Gelukkig bleek het al bij al mee te vallen. Het loszittende, afgestorven stukje werd verwijderd (weggebrand) tot onder het knietje en ze kreeg antibiotica toegediend. Voorlopig lijkt het ergste hiermee voorbij en zullen we het enkel heel goed in het oog moeten houden. Gelukkig is ze nog erg jong en zal ze het nooit anders geweten hebben dan dat ze met drie pootjes door het leven moet.

Bedankt aan de meldster, aan het opvanggezin en aan mama Minoe…weer twee kleintjes warm en veilig

Ook met de kittens van de andere wilde mamapoes verloopt alles prima. Het zijn inmiddels gezonde dikkertjes van 2,5 weken die met elkaar beginnen spelen en hun eerste wankele stapjes zetten.

Gelukkig laat mamapoes wel toe dat we de kittens aanraken zodat ze niet enkel gesocialiseerd maar ook gewogen en verzorgd kunnen worden. Eén van de kleintjes zijn oogjes openden niet na dag tien. Dat is altijd een teken tot ongerustheid. Na schoonmaken en dagelijks meermaals zalven kan ook hij inmiddels met twee grote oogjes de wereld ontdekken. Binnenkort krijgen ze hun eerste ontworming.

We laten jullie graag meegenieten van deze kleintjes maar ook zij zijn uiteraard nog te jong om al te bespreken. Gelieve voor hen nog geen adoptieverzoeken te sturen.

Woensdag was ook weer een dag om niet snel te vergeten…

Onze collega’s van Poot&vriend kregen te horen dat er ergens in een bepaalde woonwijk in het centrum van Geraardsbergen een nest kittens zou liggen. Ze gingen op onderzoek en vonden er in een garage de onrustige moederpoes en een overleden kitten van ongeveer een week oud dat in een mandje lag. De andere kittens waren spoorloos. Iedereen uit de wijk werd door Poot& vriend bevraagd, informatie kwam langs alle kanten: kinderen hadden heel de tijd rond de kittens gehangen, het nest zou zijn meegenomen door iemand, dan weer niet, dan weer wel, ook het aantal kittens schommelde steeds…en ondertussen bleef mamapoes rondhangen in en rond de garage waar ook het dode kitten lag.

Na een hele dag zoeken en informatie verzamelen leek de kans steeds kleiner te worden om het nest nog levend en wel te vinden…Maar, de aanhouder wint…’s Avonds vervoegden we onze collega’s en met vereende krachten werd laat op de avond het nest gevonden…moeder had haar kittens verstopt onderin het motorblok van een oude wagen die er geparkeerd stond. 5 kleintjes kwamen tevoorschijn.

Dan kwam het er nog enkel op aan om ook mama te vangen…een taak die snel geklaard was dankzij een buurtbewoner die het vertrouwen heeft van de moederpoes.

Mamapoes en de 5 kleintjes stellen het wel. Bagheera (zo werd ze genoemd door de man die haar ving) is een zorgzame mama die bang is, maar wel heel lief. Ze laat zich strelen en laat toe dat de kleintjes verzorgd worden.

De kleintjes zelf zijn heel klein voor hun leeftijd ( de kleinste woog vandaag 139 gram, de grootste 209), maar ze zijn allemaal alert en drinken goed.

Oef!

Minoe vond het gisteren een mooie dag om te bevallen. Drie schattige kleintjes zagen het levenslicht.

Minoe is een katje dat tijdelijk in opvang is bij ons. Haar baasjes hadden haar om financiële redenen nog niet steriel gemaakt en ze raakte opnieuw zwanger. Ze mag nu bij ons in alle rust haar kleintjes grootbrengen en nadien zorgen wij ervoor dat ze steriel en in orde weer naar huis mag.

In ruil daarvoor mogen wij de kleintjes plaatsen en zijn we zeker dat ook zij wettelijk helemaal in orde vertrekken.

Raakte jouw kat ook zwanger en heb je niet de mogelijkheden om de mamapoes en kittens wettelijk in orde te brengen (steriel, gechipt, ontvlooid, ontwormd en gevaccineerd), neem dan gerust contact op. Samen zorgen we voor een goede oplossing.

In elk geval, geef de kittens aub niet zomaar gratis weg.

Donderdag 14 april kregen we s' avonds een oproep betreffende een klein kittentje dat moederziel alleen werd gevonden op iemands oprit in Ophasselt. Er was geen enkel spoor van een moeder of van andere kittens. Na een snelle controle leek het om een kitten van ongeveer 14 dagen oud te gaan. Ondanks het lage gewicht (179 gram) was het kleintje wel zeer alert en had het verder geen verwondingen of tekenen van ernstige ziekte (enkel een licht ontstoken oogje). Na overleg werd er besloten om het katertje bij een zogende mama te leggen. De pleegmama ontfermde zich onmiddellijk over het kitten. Ondertussen gaat zijn gewichtscurve in stijgende lijn. Dankuwel aan de vindster om het kitten niet aan zijn lot over te laten.We volgen de situatie op de voet op indien er nog kittens en eventueel de mamapoes zouden opduiken.

PS: Onnodig om nu al adoptieverzoeken te sturen.

Benoni

Ook dit kleintje van een week of 10 liet zich eindelijk vangen. Hij of zij is nog bang maar reageert totaal niet aanvallend…een even zacht karakter als zijn/haar winterpelsje.

Freya, Faruk, Fedra

Drie volwassen huiskatten (broer en zus van 1 jaar en een derde van 6 jaar) uit Geraardsbergen kwamen binnen vanwege verhuis. Ze waren/zijn eenkennig en zijn nog erg onder de indruk maar met geduld (en veel liefde ) komt dit zeker goed.

 

Moose

Een andere zesjarige volwassen kat uit Geraardsbergen (Moose) kwam bij ons binnen vanwege een definitieve opname van haar baasje. Ook zij is nog heel erg bang. Ze heeft al nestjes gehad maar dit behoort tot het verleden. Binnenkort wordt ze volledig in orde gezet.